•İzmir Demokrasi Üniversitesi, Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi görece faaliyetlerine başlayan ve Ege Bölgesi’ndeki Üniversiteler bazında ilk olarak kurulmuş bir merkez olup; Türkiye’de de bu bağlamda kurulan 9 merkezden birisidir.

•Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) yaşam boyu süren, tüm gelişimsel dönemlerde, birçok alanda bozucu etkilere sahip; bireyi, ailesi ve çevresiyle beraber olumsuz yönde etkileyen gelişimsel bir bozukluktur. 36 kişiden 1’ini etkileyen bir bozukluk olarak OSB genellikle yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkmakta ve tanısı güvenilir bir şekilde yaşamın ikinci yılında konulabilmektedir.

•Erken tanılamadaki ilerlemelere rağmen, OSB tanısı çoğunlukla okul öncesi yaşlarda gecikerek konulmaktadır. Tüm dünyada bu gecikmenin sebepleri arasında; yetersiz değerlendirmeler, ailelerin OSB belirtilerine karşı farkındalıklarının yeterince gelişmemesi, ailelerin çocuklarına ilişkin kaygılarını ifade etmelerine karşın, profesyonellerin yönlendirmedeki gecikmeleri ve 3 yaş altındaki çocukların değerlendirilebilmeleri için özelleşmiş merkezlerin kısıtlı sayıda olması gösterilmektedir. Beyin gelişimin ivmesinin en yüksek olduğu bebeklik döneminde otizm belirtilerini tanımak ve bütüncül tedavilere başlamak hayati öneme sahiptir.

•OSB’de erken tanı ve erken dönemde başlanan yoğun kaliteli özel eğitim ve eğitsel müdahalelerin bozukluğun gidişatını belirleyen en önemli etmenler olduğu bilinmektedir ancak OSB için uluslararası ve ulusal çapta faaliyette bulunan özelleşmiş merkezlerin yeterli olmaması nedeniyle bu bireylerin tanıları doğru şekilde erken dönemde konulamamakta ve tedavileri yetersiz kalmaktadır.

•Ülkemizde otizm uygulama ve araştırma merkezlerinin sayısı oldukça azdır.